Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

‘R harfini söyleyememenin nedeni dil bağı olabilir’

Dil ve Konuşma Terapisti Ecem İlayda Keşçi, ‘r’ sesini söyleyememenin en çok karşılan konuşma bozukluklarından biri olduğunu belirterek, bu sorunun sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de gözlemlendiğini söyledi.

‘R harfini söyleyememenin nedeni dil bağı olabilir’
28 Ocak 2023 13:41
374
A+
A-

Her sesin üretilebilmesi için dil, çene, damak, dudak koordinasyonunun gerektiğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Ecem İlayda Keşçi, ”Bu yüzden her sesin belli bir yaşı vardır. ‘R’ sesi için 5 buçuk 6 yaş beklenebilir. Fakat çocuk bu sesi üretemediğinden rahatsızsa örneğin; isminde ‘r’ sesi olduğu için ismini söyleyemediğinden dolayı rahatsızlık duyuyorsa bu durumda 4 buçuk yaşından itibaren terapiye başlanabilir” diye konuştu.

Birçok sebebi olabilir
‘R’ sesini söyleyememenin birçok sebebi olabileceğini söyleyen Dkt. Ecem İlayda Keşçi, “R sesini söyleyememek çoğunlukla yanlış öğrenmeler sonucunda görülür. Genetik, işitme kaybı neden olabilir. Nadir olarak dil bağının kısa olması yine ‘r’ sesini söylemeye engel olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“R” sesi neden zor?
En çok karşılaşılan sesletim probleminin ‘r’ sesi olduğunun altını çizen Dkt. Keşçi, şunları söyledi:
“En çok karşılaşılan sesletim sorunu neden ‘r’? Çünkü ‘r’ sesi zor bir pozisyonda üretilir. Dilucu hem yukarı hem de geriye doğru hareket ettirilir. Yanındaki seslere göre pozisyon değiştirmesi gerekir. ‘R’ sesi konuşma terapisi ile tedavi edilen bir problemdir. Konuşma terapisi ile ‘r’ sesini üretirken doğru dil konumu öğretilir. Konumu doğru olarak öğrenip üretebildikten sonra çeşitli yöntemlerle pekiştirilir ve konuşmaya aktarılır. Sanılanın aksine terapi her yaştaki kişiyi olumlu yönde etkiler. Yetişkinler de konuşma terapisi ile ‘r’ sesini doğru şekilde üretebilir ve konuşmasını aktarabilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.