Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Nureddin Nebati: “Benzinin 22 liraya düşmesi neden manşetlerde yok?”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yüz Yüze 100 Gün programı çerçevesinde ‘Buluşma ve İstişare Toplantısı’na katıldı. Programda konuşan Bakan Nebati, “Son iki ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi.

Nureddin Nebati: “Benzinin 22 liraya düşmesi neden manşetlerde yok?”
11 Ağustos 2022 13:56
141
A+
A-

Programda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana dünya ekonomisinin yaşadığı en derin durgunluklarından birine Kovid-19 salgının bir sonucu olarak yakın dönemde birlikte şahit olduk. Bu gelişme karşısında toparlanmaya çalışan küresel ekonomi, geçtiğimiz Şubat ayında patlak veren Rusya-Ukrayna savaşıyla yeni bir şok dalgasına maruz kaldı. Diğer taraftan Çin yönetiminin, ortaya çıkan yeni vakalar karşında uyguladığı sıkı tedbirler de tüm dünya ekonomisine tesir ediyor. Halihazırda küresel düzeyde yaşanan arz-talep uyumsuzlukları ve bazı bölgesel faktörler nedeniyle yüksek seyreden enerji ve gıda fiyatları, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve Rusya’nın bunlara karşılık vermesiyle daha da tırmanmıştır. 1970’lerde yaşanan petrol krizinin ardından bugün, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni bir enerji kriziyle karşı karşıyayız. Bu zorlu süreç özellikle bizim gibi enerjide yüksek oranda dışa bağımlı ülkelerde daha etkili bir şekilde hissediliyor. Brent petrolün varil fiyatı ortalaması 2021 yılında 70,9 dolar iken, hatta geçtiğimiz aylarda 128 dolarla son 14 yılın en yüksek seviyesine de ulaşmıştı. Doğalgaz ve kömürde de yine oldukça hızlı artışları yaşıyoruz. Avrupa’da ortalama doğalgaz fiyatı 2020 yılında megavat saat başına 9,6 avrodan 2021 yılında 47,5 avroya; 2022 yılındaysa 111 avroya kadar yükselmiştir. Böylelikle doğalgaz fiyatları sadece 2 yılda 10 kattan daha fazla bir artış göstermiştir. Enerji maliyetlerindeki artışla birlikte ulaştırma maliyetlerinin de yüksek seyretmesi küresel ticaret hacmini ve dolayısıyla küresel büyümeyi zorlayan unsurlar olarak ön plana çıkıyor” diye konuştu.

“Benzinin 22 liraya düşmesi neden manşetlerde yok”

Sözlerine devam eden Bakan Nebati, “Enflasyonu kararlılıkla biz yeneceğiz. Vergi oranlarında büyük ölçüde düşüşler sağladık. Enerjideki artışları asgari düzeyde yansıması için sübvanse ediyoruz. 251 milyar lira vergi gelirinden feragat ediyoruz. Başta çiğ süt, tarımsal desteklerde ciddi artışlar gerçekleştirdik. Son iki ayda dünyada petrol fiyatları yükselirken ana haberlerin manşetleriydi. Benzine, motorine zam sabah akşam manşetti. Dünyadaki fiyatlar arttı. OECD içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Biz yüzde 24’lerde vergi alıyoruz. Pompa çıkış fiyatlarında hemen her akşam haber alıyoruz. Motorin 22 liraya indi manşetlerde yok. Benzin 22 liraya düştü altyazı geçiyor. Sorunlara büyüteçle bakmak, karamsarlık yapmak. Hakkı teslim edin, bu kadar. Petrol umut ediyorum daha da aşağı iner “diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.