Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Islık Diliyle HES’lere “Hayır” dediler

Giresun’un Çanakçı ilçesinde yöre halkı, Çanakçı deresi üzerine yapılmak istenen 5. hidroelektrik santralini yapılmaması amacıyla Islık Dili ve kemençeyle sesini duyurmak istediler. Sivil Toplum Kuruluşlarının önderliğinde düzenlenen eylemde derede yüzüp, Islık Diliyle “derelerimiz özgür aksın” denildi.

Islık Diliyle HES’lere “Hayır” dediler
11 Temmuz 2022 21:02
156
A+
A-

İlçenin Akköy köyünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde “Çanakçı Deresi Çöl Olmasın”, “Sonsuza kadar Çanakçı Deresi özgür aksın”, “HES’ler yatırım değil doğa katliamıdır. Müsaade etmeyeceğiz”, “HES’lere hayır” pankartlarıyla Çöçen mevkiine kadar yürüdüler.

Burada basın açıklamasını okuyan Çanakçı Vadisi Çevre Koruma Platformu Sözcüsü Harun Şahin, yörede HES projesi istemediklerini söyledi.

Şahin, yapılmak istenen beşinci HES nedeniyle doğal göllerin kuruyacağını, deredeki canlı yaşamı büyük oranda tehlikeye gireceğini ifade ederek, “Toplu balık ölümleriyle birlikte balık nesli ve deremizde yaşayan diğer canlı türlerinin nesli tükenecektir. Dere yatağının genişliği yaklaşık 30 metre olup projenin gerçekleşmesi durumunda 210 dönüm dere yatağı bataklık ve kanalizasyona dönecektir. Aynı zamanda susuz kalan dere yatağı beton ve çakıl santrallerinin hedefi haline gelecektir. Çanakçı Deresi’nin hür, gür ve özgürce akması için tüm kanuni haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı siz değerli basın mensupları vasıtasıyla kamuoyuna bildiririz.” dedi.

 

 

“Aldığım cevap koskoca bir sıfır”

Etkinliğe katılımda bulunan İyi Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “Milletvekiliyim kelebeğin milletvekiliyim, fındığın, mısırın alabalığın milletvekiliyim. Bu  haklı davanızda burada doğan büyüyen insanlarımızın torunlarına güzel bir yer güzel bir gelecek bırakma davasında sonuna kadar yanınızdayım. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 9 haziran 2020’de Çanakçı’yı  önerge olarak meclise veren kardeşinizim. İki yıl evvel bunun soru önergesini Çevre Bakanlığı’na verdim buradaki çetteki yanlışlıkları söyledim, doğaya tabiata verilen zararları söyledim aldığım cevap koskoca bir sıfır” dedi. 

Etkinlikte İstanbul Karabörk Köyü Derneği Başkanı Ali Köse ise, yörede kullanılan ıslık diliyle yaptığı açıklamada, HES projesinin uygulanmasını istemediklerini söyledi.

Köse, ıslık diliyle,”Yörede kurulu bulunan HES’lerden halklarımız çok mustarip. Ben de kuşdili ile ‘HES’lere hayır’ diyorum.” açıklamasını yaptı. Kemençe sanatçısı çalmış olduğu kemençe ve manilerle  HES’lere dur dedi. 

Eyleme İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, İyi Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, CHP Tirebolu İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci, CHP Tirebolu Kadın Kollar Başkanı Fatma İyice  bazı siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.