Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Giderek artan salgına dikkat! Vakalar hızla artmaya başladı

Kızamık, hava yoluyla kişiden kişiye bulaşan riskli enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığından korunmak için doğru önlemleri almak gerekiyor.

Giderek artan salgına dikkat! Vakalar hızla artmaya başladı
3 Nisan 2023 15:49
263
A+
A-

İstanbul’da görülen kızamık vakalarındaki artış hem çocukları hem de yetişkinleri tehdit ediyor. Uzmanlar ciddi bir artış görülen kızamık hastalığı hakkında tedirgin olduklarını paylaşarak alınması gereken önlemlerin altını çiziyorlar. Kızamık hastalığında aşı olmak ve bu hastalığa erken müdahale etmek oluşabilecek ciddi durumları önleyebiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaptığı açıklamalarda kızamık hakkında alınması gereken önlemleri açıkladı.

Habertürk canlı yayında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kızamık her yaş grubunda görülebiliyor. Ancak vakaların çoğu 5 yaşın altındadır genellikle bunun nedeni de insanların çocukluk döneminde kızamık geçirerek ya da aşılamayla bağışıklık hale gelmesidir. Çünkü kızamık aşısı son derece etkili. Eğer iki doz yaptırırsanız sizi ömür boyu koruyor.”

“Kızamık vakalarının artıyor olması son derece kötü bir olay. Özellikle bunun nelere yol açtığını bilen bizler tarafından insanın uykularını kaçıracak kadar ciddiye alınıyor. Vakalarının artması sadece kızamık vakalarının artması anlamına gelmiyor. Bütün aşılamanın sekteye uğradığı anlamına geliyor. Çocukluk çağındaki aşılamaların azalmasının iki nedeni var. Bunun bir tanesi salgın döneminde evden çıkmama, hastanelerin daha çok pandemiye ağırlık vermesi nedeniyle aşılamanın bütün dünyada aksaması. İkincisi ise aşı karşıtlarının iddiaları nedeniyle insanlar sadece pandemi aşısını değil çocukluk aşılarını da ihmal etmeye başladı. “

Kızamık vakalarındaki artışın aşılamayla önüne geçilebileceği paylaşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Önemli konu şu, aşı olanlar da risk altına giriyor. En çok bulaşan hastalıklar arasında bulunan kızamık ve su çiçeği hastalıklarını tam önleyebilmek için toplumun en az yüzde 95’ini aşılamanız lazım.” dedi.

“Önlem alınmazsa bunun arkasından daha az bulaşan difteri vakaları, tetanoz vakaları arkasından çocuk felci, tüberküloz vakaları da ortaya çıkacak demektir. Bir an önce ciddi tedbirler alınması gerektir.”

1-3. günler arası: Hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık. Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur.
4-8. günler arası: Yüksek ateş, karakteristik döküntü. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.
Göz konjunktivası iltihabı (konjunktivit) görülebilir. Gözler ışığa karşı hassaslaşır.
Kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun tekrar aktif hale geçmesine, zatürreye, boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanmasına, orta kulak iltihabına ve beyin iltihabına neden olabilir.

Zayıflatılmış canlı virüs aşıcı 15 aylık çocuklara tek doz uygulanır. Beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapılır. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabilir. Bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.